Politiets overtidsnekt

Vg skriver idag om disse politimennene rundt om i landet som nekter å jobbe overtid, at dette muligens er kriminelt og ulovlig. Jeg vil si at det er å gå vekk fra sakens kjerne. Kanskje er det litt på kanten og i gråsonen av regelverket, men det er jo for å bli hørt. De har holdt på i åresvis å jobbe med alt for lite folk, og nå er det bare nok, arnejohannesenpolitinå setter de foten ned. Når de går til slike tiltak, så må jo de som sitter med ansvaret se om ikke det går ann å gjøre noe for å bedre situasjonen. For de ser vel at situasjonen ikke er ideel, eller?

Så å begynne å vinkle det fra den siden at det de gjør kanskje er ulovlig blir feil, man sklir liksom vekk fra det som egentlig er saken, nemlig at noen jobber seg halvt ihjel. Øk antall politifolk. Øke opptaket på politihøgskolen. Skulle det være for få søkere som ikke oppfyller kravene, så gjør det mer attraktivt å være politi, kanskje ved å øke lønningene.

Vi trenger politiet. Det kan være lett å ta det som en selvfølge og man merker det ikke når det går som det skal, men i det øyeblikket de ikke har full bemanning og det skjer noe, så blir det veldig åpenbart. Håper det løser seg.

16 kommentarer

Roger

27.sep.2008 kl.15:38

En kan vel egentlig kalle det det en vil men i realiteten har de jo bare begynnt å følge ATB (arbeids tids bestemmelesen) å det er vel ikke ulovlig eller? ATB`n er forhandlet fram med arbeidsgiver!
At arbeidsgiver i en årrekke har sett bort fra ATB`n når det gagner dem og at de har mulighet til å beordre overtid er vel det som egentlig er problemet slik jeg ser det. Nå når arbeidstakerene ikke er så "sugen" på overtid å i tilegg har bestemt seg for å følge ATB`n til pungt og prikke ser en virkelig hvor mange stillinger som blir dekt inn ved overtid i politinorge! Det er en skam at de som kanskje har en av landets farligste jobber skal jobbe seg ihjel til luse lønn! Gi dem flere stillinger og et risikotilleg NÅ!

Tommy

27.sep.2008 kl.15:46

Helt enig med det Roger skriver! Kynisk utnyttelse av folk som egentlig skulle hatt mer fritid!

Skjerpings!

økognomen

27.sep.2008 kl.15:58

håper den røde siden snart får opp øynene på noen områder ihvertfall

Kjartan

27.sep.2008 kl.16:12

Enig i at politiet har for dårlige vilkår i dag. Men det hjelper ikke at de nå har adoptert flygeledernes organiserte aksjoner. Organisert sykemelding og organisert bruk av plutselig mangel på skyteferdigheter er ikke en politimann verdig.
Det er et grovt misbruk av fremforhandlede rettigheter når de kollektivt velger å bli syke. Det i seg selv er en trussel mot hele ordningen. Om vi alle i Norge begynte slik ville ordningen være død i løpet av kort tid.
At en politimann med æresfølelse for jobben sin velger å skyte dårlig på obligatorisk test så har ikke denne nok moral for en slik jobb og bør avskjediges etter min mening. Det er ynkelig taktikk og setter årevis med arbeid fra fagbevegelsen i fare.
Dersom politiet lykkes med organisert kriminell lønnskamp så er signalet til alle arbeidere i Norge om å gå sammen og bli syke. Hvem tror dere da vil dukke opp på døren?

Tom

27.sep.2008 kl.16:57

Jobbe overtid er også ulovlig ( om du jobber for mange timer ).

At politiet protesterer med typen ( jeg er ikke treffsikker ) på skyteøvelse, syntes jeg ikke noe om.

Men staten får heller spytte inn MYE mer penger til politiet, slik at politiet faktisk får ressurser å jobbe med.

Da slipper de og ha 30 annsatte som kun sitter og skriver..

Saken hennlagt på grunn av bevisets stilling, med dato og underskrift.

( kanskje de til og med har en ferdig mal slik at jobben gjøres fortere.

Skriv ut ( macro script sørger for at dato kommer rett )
Skriv under.
ferdig.

franek

27.sep.2008 kl.18:05

Ulovlig å nekte overtid.
Javell, da kan en risikere og måtte jobbe 24 timer i døgnet ettet regjeringens ønske,da.
Få disse salongkomunistene ut av regjeringskontorene før alle må ta med seg sovepose og primus på jobb

rolfy

27.sep.2008 kl.18:52

24 timers varsel er kravet, for å jobbe overtid.

Braastad

27.sep.2008 kl.23:57

I AML står det helsemessige eller vektige sosiale eller personlige grunner . Hvem skal avgjøre hva som er vektig grunn? Om jeg skal besøke en gammel tante, kan det godt være at det er en vektig grunn for meg..
Arbeidstager kan selvfølgelig beordre, men
dette er bare i tillfeller hvor det står om liv og helse. I.flg AML skal man kunne jobbe 10 timer overtid i løpet av sju dager. 25 timer i løpet av 4 uker.. I flg statenspersonlhåndbok står det "overtidsarbeid i staten skal være pålagt og kontrollerbart, og at bruken må begrenses i forhold til bestemmelsene i aml. § 10-6." Jobber selv i en statsbedrift med avtaler i orden. Men disse avtalen velger arbeidsgiver å se bort fra.. Men til syvende og sist er det kanskje oss selv vi har å takk.. Disse avtalene har ligget der hele tiden. Men fordi arbeidstager har vært loijal i alle år, sagt ja å jobbet overtid. På denne måten har arbeidsgiver sett at det har "gått rundt" uten å tilføre ekstra årsverk, staten har sikkert også spart masse penger(sosialeutgifter)pga underbemanning.

Silset

28.sep.2008 kl.01:19

Arbeidsgiver kan pålegge overtid.Synes politifolk generelt er barnslige om de sluntrer unna på denne måten bare fordi en av ti er utsatt for livsfare hvert tiende år.Gi dem som viser sånne holdninger sparken øyeblikkelig,for nye politimenn er lett å anskaffe.Bare synd det ikke er en eneste med baller som bestemmer over dem.Penger går jo foran ære med politifolk nå til dags,og ser vi eksempler på ofte. .Takke meg til veteranene!

Nicholas

28.sep.2008 kl.07:27

"for nye politimenn er lett å anskaffe"
haha?
Så hvorfor er det da så stor mangel på politifolk?

Hvorfor får vektere "risikotillegg", men ikke politiet?

Politikone

28.sep.2008 kl.12:38

Dette var virkelig på tide.
At politiarbeid skal skal baseres på overtidsarbeid er uholdbart for alle parter. Mer overtid førere til mer utbrenthet i lengden.
Det igjen førere til flere sykemeldinger osv....

Jeg er gift med en politimann vi har en unge på 2 år.
i løpet av 2 år har mannen min jobbet en del overtid.Det har igjen ført til liten tid med både meg og ungen vår.
Man kan tenke seg til hvor mye han har gått glipp av i løpet av de 2 første leveårene til ungen vår.
Det er 2 grunner til at han tar på seg mer arbeid.
1. Lojalitet overfor arbeidsgiver
2. Bruttlønnen er såpass lav at han til tider må jobbe ekstra hvis vi skal reise eller bare unne oss noe ekstra.

Å kalle overtidsnekt for en "nesten" kriminell handling kan jeg bare ikke forstå. Jeg tror nok de fleste bare gjør det de skulle ha gjort for lenge siden, dvs bruke mer tid til familie osv.
Det mener jeg de skal ha RETT på.

Lojalitet er ikke alltid den beste gesten

Vil bare si at jeg er imot all type brudd på reglementet.
Hvis det er slik at noen har valgt å bomme på oppskyting så vil det bare ødelegge for alle de andre som velger å gjøre ting på riktig måte.
Dette er ingen aksjon, men en kampanje for å bedre tjenestemenn\tjenestekvinners livs- arbeidssituasjon.

Torbjørn

28.sep.2008 kl.17:54

Her var det tydeligvis mange som hadde sterke meninger. La oss uansett mening håpe det blir en løsning, det er best for begge parter.

Sissel

17.okt.2008 kl.00:03

Ser at politiet klager over å bli pålagt å gå vakter, at de må jobbe når de egentlig skulle hatt fritid.....Velkommen til en hvilken som helst sykelpleiers verden!!! Der hvor det å ikke stille på beordrede vaker er oppsigelsesgrunnlag.....I tillegg tjener vi over 100 000 mindere enn politiet i året.... Skjønner politiet godt, men de er faktisk ikke alene med denne problemstillingen: Alt for mye jobb, lite fritid, pålagte vakter og for dårlig lønn!

Espen

17.okt.2008 kl.00:11

Politiet overdriver de klager for mye når de burde gjort en bedre innsats i samfunnet med de pengene de har til overs vært år

Politimann

17.okt.2008 kl.05:00

Blir frustrert av at noen kan begynne å tenke på at det å ikke ønske å jobbe overtid skal være kriminelt?? Hallooo. Jeg har en arbeidstid, og da jobber jeg. Så får jeg tilbud om å jobbe overtid hvis noen er syke, på kurs, eller omlagt i sin tjeneste. Og så ønsker jeg å være hjemme med familie i stedet. Er jeg da kriminell, eller gjør noe galt?? NEI!!! Det er ikke snakk om "overtidsnekt". Dette er et ord som media har skapt. Men jeg "ønsker ikke å jobbe ekstra overtid", er det riktige begrepet.

Og så må man også skille mellom frivillig tilbudt overtid, og beordringer. Arbeidsgiver kan beordre oss til vakter mot vår vilje. Og da må vi selvfølgelig stille på jobb. Dette gjøres også i disse dager over en lav sko. Jeg har selv måttet gå flere dobbeltvakter på nattestid, hvor jeg har fått beskjed om beordringen under 1 time før jeg skulle gå hjem etter min ordinære vakt. Hvor operativ blir jeg da for å kunne rykke ut med våpen, eller kjøre utrykning, eller rett og slett å sørge for sikkerheten til folk rundt meg, kollegaer og meg selv, etter å ha vært uten søvn i over 20 timer? Bare tenk hvis det er DEG jeg er på vei for å hjelpe...

Og når det gjelder bemanning, så høres det jo fint ut å øke antallet elever på politihøgskolen. Det er flere ting å si om det. Når antall søkere går nedover, og opptaket økes, blir det dårligere kvalitet på dem som kommer inn på skolen. Det er bare fakta. Og jeg hører ingen politikere snakke om å prøve å bevare dem som allerede ER i politiet.

Jaja. Jeg håper det Norske folk er klar over at den situasjonen politiet er i nå, vil føre til dårligere tilbud og sikkerhet for dem. Så for dem som ikke støtter politiet i sin sak, så har de nok ikke ikke helt oversikten.

Att: Silset: Det høres ut som om du mener en politimann er en politimann - lett å skaffe? Så du vil sidestille en som har vært politi i 15 år, med en som nettopp har kommet ut fra skolen? Eller skal vi kanskje hente inn folk direkte fra gaten?

Att: Ralphy: 24 timers varsel? Haha. På siste vakten fikk jeg vite 30 minutter før kveldsskiftet mitt var ferdig at jeg var beordret på jobb til nattskiftet også. Tror noen ikke vet helt hva de snakker om.

Att: Politikone: Du vet tydelig hva du snakker om, og du har helt rett når det gjelder den "onde sirkelen". Når vår tjeneste er avhengig av at vi jobber overtid, fører dette til mye merarbeid og arbeidspress, som igjen fører til at vi blir utslitt og sykemeldt, som igjen fører til mer-belastning på dem som er igjen, som da fører til flere sykemeldinger osv. Det har aldri vært så gale som det er nå. Jeg har selv vært snart 20 år i etaten, og jobber skift. Min grunnlønn er slik at jeg er glad når jeg passerer over 20.000 utbet i mnd. Hurra!

Att: Espen: Penger til overs hvert år?? Haha. Flere av politistasjonene og distriktene har brukt opp sitt budsjett allerede før halve året var gått. Våkn opp! Det er minustall!!

Og når vi først snakker om budsjett i politiet. Storberget snakker om at 800 millioner ekstra til politiet i statsbudsjettet i år skal løse alt...Hahaha. Ingen av disse pengene går til å forsterke det daglige arbeidet i politiet. De skal brukes til bl.a. ny politiskole i Kongsvinger, oppretting av nytt Nødnett/samband i politiet, samt flere administrative ting, som bl.a. økt husleie, dyrere strøm, høyere drivstoffutgifter, økte kostnader til aktører innen tele- og datakomunikasjon, m.m. Intet kommer til å være igjen til ansettelse av stillinger i politiet (som i dag står vakante, fordi det ikke er penger til å ansette politifolk), høyere lønn (for å gjøre det mer attraktivt å jobbe i politiet), mer ressurser til å drive mer etterforskning i saker (som dere påpeker selv "henlagt av diverse grunner") m.m. Reelt er det et MINDRE budsjett i år enn i fjor, og slik har det vært de siste årene også.

Med innskudd av midler til å kunne ansette folk og lønne dem, så hadde MYE vært løst i politiet og for samfunnet. Nå MÅ politikerne snart våkne!! for vår alles del....(puh)

Kim Oslo

17.okt.2008 kl.08:54

"Hei og velkommen til Politihøgskolen avdeling Oslo. Dere må unnskylde at det er så trangt her, det er litt mange elever på litt for liten plass skjønner dere. Jaja. Vi får se om vi får et ledig datarom da! Nei... Der var det også opptatt ja. Jaja, vi får finne et klasserom da! Nei.. Skal vi se, her var det også opptatt.

Ja, det blir vel bedre når vi kommer ut i praksisåret får dere se. Full turnus, og skolearbeid i tillegg, og så en del øvelser og trening utenom arbeidstid da, ja, og selvfølgelig må dere ordne en del utstyr selv da, vi kan jo ikke prioritere studenter når pengesekken går bort til de som trenger utstyr som faktisk fungerer.
Husk at dere ikke får betalt da, så dere må nok få dere en liten jobb på siden som dere kan spe på studielånet med.
Og husk at i fremtidig går politijobben foran alt annet da - så hvis det ringer fra jobben så er du nok pent nødt til å komme og jobbe tvungen-overtid, selv om du allerede har avtalt å dra på ferietur med familien din eller allerede har jobbet for mange timer denne uken - sånn er det vet dere. Det kan jo fort bli mye bråk i helgene vet dere, og når det ikke er planlagt nok folk ute, så blir det jo fort sånn. Det pleier jo å være nok med 1 bil på jobb i et helt distrikt da, men hvis det blir innbrudd og vold samtidig - så er det ikke så lett å dele seg i to biter og løpe hvert sted vet dere.
Og huske å ikke kjøpe bolig i Oslo da, med mindre dere gifter dere rik - for da blir det fort trang om pengene dere!
Og sist men ikke minst da, husk at folk fulle av amfetamin og sånn fort kan bli veldig slemme mot dere da, så passe på ryggen deres, for det er kanskje veldig langt (distrikt) til neste patruljebil som kan hjelpe dere! Lykket til med studiene - stå på, så kanskje vi alle er her om 20 år også, hvis dere ikke er pensjonert tidlig på grunn av stress og utbrenthet eller dere er uføretrygdet etter å ha blitt slått etter med noen planker eller øks eller noe sånn da. Men generelt er folk veldig snille. Så lenge de ikke gjør noe galt og blir oppdaget eller ruser seg eller har det vondt da. Men det er jo bare lille Norge - her er vel alt på stell?"

Skriv en ny kommentar

hits