Spynorsk, mordliste

VG skriver idag om Elevorganisasjonen som ønsker å gå sammen med Fpu og Unge Høyre for å fremme et krav om at sidemålsundervisning skal være valgfritt. Selvfølgelig skal det og burde det være det. At det i så lang tid har kunne vært obligatorisk, er for meg helt utrolig. Norge er 1 land, og trenger 1 språk. Dersom noen skulle ønske å skrive nynorsk, skal jeg ikke legge meg opp i det, men å skulle tvinge det på uskyldige sjeler som ikke ønsker å ha noe med det å gjøre, det er helt vanvidd. Dette skulle vært ordnet for lenge siden

Tidligere har jeg skrevet et kåseri om nynorsk som kan leses her.

 

Hva mener du? Vet vi vårt eget beste, slik at vi er i stand til å velge selv?

16 kommentarer

Larsen

22.okt.2008 kl.17:30

Er egentlig enig om du seier her, problemet er bare om vi fjerner nynorsk/bokmål så vil det så og si forsvinne sakte men sikkert. Og begge språkene er en viktig del av vår kultur. Norge er ein ung nasjon og vi trenger våres kulturelle røter.

relevant

22.okt.2008 kl.17:52

Eg kjenner at eg blir sinnsjukt lei av alle ungane som skriv at "nynorsk er teit". Har de verkeleg ingen kjennskap til Noregs historie, eller har vanleg skjønn? Nynorsk som skriftspråk, har utspring i dei norske dialektane. Bokmål, eller riksmål, derimot har utspring i dansk. Så kva av desse skriftspråka kan verkeleg kalle seg for norsk?

Men i fare for å få alt for mange skjellsord mot meg, så ja, eg veit at mesteparten av landets innbyggjarar skriv og snakkar tilnærma bokmål, men kvifor avskriva nynorsken? Er det verkeleg meir interressant å lære eit framandspråk (til dømes tysk) enn eit skriftspråk som har røter i Noreg og ja DI historie? Og før du no tenkjer at nynorsken er så vanskeleg å lære, istaden for å avskriva den heilt, kvifor ikkje endre på læringssituasjonen? Dersom ein hadde både sidemål og hovedmål heilt frå fyrste klasse på skulen, ville ikkje sidemålet kome som eit sjokk på ungdomskulen. Då ville du ha lært begge skriftspråka frå byrjinga av.

Tenk dykk om før de snakkar!

Kristian Myhre

22.okt.2008 kl.17:54

Noreg er eit land, og treng eit språk. Om nokon skulle ønske å skrive bokmål, skal eg ikkje leggje meg opp i det, men å tvinge det på uskuldege sjelar som ikkje ønskjer å ha noko med det å gjere, det er heilt vanvidd.

Til

22.okt.2008 kl.17:59

Det er din mening! Du er i mindretall. Det er maaange flere som foretrekker nynorsk fremfor bokmål. Derfor går disse organisasjonene sammen for at alle skal ha et valg. Personlig hater jeg Ivar Aasen!

Tenk litt på at vi faktisk er ca. 4,7 millioner innbyggere. Hvor passer TO skriftspråk inn her???

Rune

22.okt.2008 kl.18:01

kommentar til "relevant":

Det er ingen som sier "avskrive nynorsk" - bare at en må få lov å velge å ikke ha det som fag. Da kan selvfølgelig de som VIL ha det, få liv til det. Jeg for min del har overhodet 0 bruk for nynorsk. Så hvorfor skal jeg kaste bort tid på å lære det? Da sier sikkert du "fordi det er en kultur-arv" blabla. Javel - men hvis jeg var interessert i det så hadde jeg jo takket ha til å ha det som sidemål.

Rune

22.okt.2008 kl.18:03

litt redigering (flaut):

liv = lov
takket ha = takket ja

22.okt.2008 kl.18:20

Dersom nokon skulle ynskje å skriva bokmål, skal ikkje eg leggja meg opp i det, men å tvinga det på uskyldige sjeler som ikkje ynskjer å ha noko med det å gjere, DET er heilt vanvidd...

For valgfritt sidemål vil gi meg rett til å droppe bokmål/kvasi-dansk.

Nokon andre som ser kommunikasjonsproblema me etterkvart ville kunne få i dette landet?
Dette dreier seg lite om kulturarv-blabla, men at alle skal ha samme rett til å bruke sitt mål og sin dialekt, og at me fortsatt skal kunne forstå kvarandre.

Til

22.okt.2008 kl.18:26

Motsatt der jeg skrev bokmål og nynorsk selvfølgelig:

relevant

22.okt.2008 kl.18:43

Ja kvifor skal du gidde å lera nynorsk? Kvirfor skal du gidda å lera norsk i det heile? eller matte? eller naturfag for den saks skuld? Dersom det blir slik at ein kan velje vekk sidemål, vil fleirtalet velje bokmål. Sidan då færre og færre kan nynorsk, vil det bli vanskeleg å velje dette som hovedmål, og resultatet vil bli at nynorsken fell fullstendig vekk, og for dei som pratar ei dialekt tilnærma nynorsk, vil bli sett på som unormale, og for å dra den veldig langt, vil kanskje og dialektane falle vekk. For det er jo lettare å skrive eit språk som liknar på det språket ein snakkar.

Og allereie er dominerar bokmål som tale- og skriftspråk i media, og det hjelper ikkje. Ta Frankrike og Tyskland til dømes. Der vert engelske TV-program dubba, og musikken som dominerer er hhv. fransk eller tysk. Og mange av innbyggjarane i desse landa har vanskeleg for å forstå engelsk (særleg den eldre generasjonen). Sidan nynorsken blir så lite brukt i media her i landet forstår eg at det er vanskeleg å lera, og at folk meiner ein ikkje har bruk for språket. Men dersom nynorsken var meir profilert ville det blitt enklare.

Til Relevant

22.okt.2008 kl.18:44

Åååh, det der med at de som snakker en dialekt tilnærmet nynorsk vil bli sett på som unormale kunne du jammen spart deg for. De blir sett på som unormale i større omfang så lenge nynorsken fortsatt er obligatorisk i skolen.

Til Relevant

22.okt.2008 kl.18:46

Å enda en ting, jeg er trønder og dialekten min har aldri rast sammen selv om det ikke er et skriftspråk for det. Norge er et land med ca. 4,7 millioner innbyggere og trenger ikke 2 obligatoriske skriftspråk, det kan du få diskutere.

Til Relevant

22.okt.2008 kl.18:54

Godt poeng! Ja til nynorsk på TV!

co-low

22.okt.2008 kl.18:55

Bu-fuckings-hu.

Greit nok at du er imot nynorsk, men hovedargumentet ditt mot nynorsken er utrolig veikt: "...men å skulle tvinge det på uskyldige sjeler som ikke ønsker å ha noe med det å gjøre, det er helt vanvidd"

Det er jo akkurat sånne tanker jeg hadde om kristendom på barneskolen dette her. All religion var uinteressant og jeg forbannet meg på at jeg ikke ønsket å ha noen som helst kontakt med gladkristne som lever livet sitt etter en bok full av løgner og røverhistorier. Så hvorfor måtte jeg da ha kristendom helt til andre året på videregående?! Jeg ØNSKET det jo ikke.

"Hva mener du? Vet vi vårt eget beste, slik at vi er i stand til å velge selv?"

Eleven: "Frøken, jeg skal ikke ha nynorsk neste år."
Læreren: "Hvorfor ikke det da?"
Eleven: "Fordi jeg ikke ønsker det."
Læreren: "Jaja, går ikke an å motsi sånne argumenter."
Eleven: "Jeg skal forresten ikke ha engelsk, matematikk eller gym heller. Ønsker det ikke, kommer aldri heller til å få bruk for det"
Læreren: "Nei, ok."

22.okt.2008 kl.19:00

Hurra for smarte sjeler som relevant og co-low

Jonas

22.okt.2008 kl.19:29

"mesteparten av landets innbyggjarar skriv og snakkar tilnærma bokmål"

Skriv bokmål, ja, snakkar tilnærma bokmål, så absolutt ikkje. Personleg er eg bokmålsbrukar, men eg synes det er plass til begge måla i landet vårt, og kvart mål har sitt eige verd både kulturhistorisk og reint språkteknisk. Dialekta mi ligg utan tvil nærare nynorsk, men eg er vokst opp i ein bokmålskommune i Rogaland, og det er einaste grunnen til at eg har verte vane med å bruke bokmål. No som eg studerer på Universitetet i Bergen er eg glad for at eg kan nynorsk og, sjølv om det er valfritt mål. Utruleg mange forelesarar kjem frå nynorsk kommunar, ikkje berre Bergen, men gjerne Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, og skriv i så måte nynorsk på tavla.

"og for å dra den veldig langt, vil kanskje og dialektane falle vekk."

Nå er du enten bare veldig usaklig, eller veldig historieløs. Dialekter har utviklet seg, men generelt sett bestått, helt uavhengig av om vi har hatt ett, to eller ingen egne skriftspråk. Kun i storbyene har folk gått over mot/til dansk, da av et misledet syn på at det er penere, mer dannet, eller rett og slett bare for å lettere kunne kommunisere med og få sosial aksept og slik innpass hos de som satt med makten, dvs danskene. Som sagt kommer jeg fra en bokmålskommune på vestlandet, men dialekten min ligger likevel ganske fjernt fra bokmål...

Torbjørn

22.okt.2008 kl.23:19

Jeg har hatt nynorsk fra 1.klasse og helt til allmenn påbygg for 2 år siden. Og jeg kjenner veldig godt til språkhistorien og utvikling av dialekter osv osv. Å skulle tviholde på et språk bare fordi det var det er nærmere dialekter i norge og det urnorske. Språk er i stadig utvikling, hadde det ikke det vært, så hadde vi vel snakket gammelnorsk/islandsk enda.

@Co-low: Å skulle sammenligne nytteverdien av nynorsk med matte og andre realfag blir bare for dumt, alt det har med allmennkunnskap å gjøre og som de allerfleste i en eller annen sammenheng har bruk for i livet. Det er mye, mye mer enn hva du kan si om nynorsk.

@Relevant: Om befolkningen i norge ikke ønsker å gjøre seg bruk av nynorsk, så er det jo dumt å skulle tviholde på det med makt av en eller annnen prinsipiell årsak. Om det som en følge av dette skulle forsvinne helt, så hva så. Det er endel av utviklingen i såtilfelle. Nynorskbrukere er i et latterlig stort undertall ifølge diverse undersøkelser over hvilket skriftspråk folk bruker etter endt utdanning. Se for deg at eks. noen andre i Norge som er i mindretall, samene for eksempel. Tenk om vi alle skulle obligatorisk lære joik, fordi ellers ville de være redd for at det ville forsvinne dersom det ble frivillig om man skulle lære det. Noen som ser hvor dumt dette er?

Som sagt, de kan bruke det de som ønsker det. Det har jeg ingenting imot, og jeg kan forstå lærere og forelesere som bruker det, det går som oftest greit. Men la det no være frivillig, og la utviklingen gå sin gang. Er ikke sikkert alle de dystre spådommene går i oppfyllelse om det ble frivillig.

Skriv en ny kommentar

hits